Foto: Karin Ahlgren/SVT

Coronapandemin stoppar många av sommarens evenemang

Publicerad

Det blir mer eller mindre en tvärnit för sommarens olika musik- och kulturevenemang. Mycket är framflyttat till nästa år, annat är inställt och i en del fall hoppas man fortfarande att det ska gå att genomföra.

På Kackelstugan i Borgholms kommun var tanken inför årets sommar att kunna arrangera 43 olika konserter. Men ju närmre konserterna kommer, desto osäkrare ser årets program ut.

– Våra planer är att vi inte har några planer, utan vi planerar för en konsert i sänder, säger Gunnar Aldestam som är krögare på Kackelstugan.

Situationen där är långt ifrån unik, snarare representativ för hur det ser ut med sommarens olika evenemang mitt under rådande coronapandemin.

Flyttas till nästa år

– Som det ser ut idag så blir det väl i princip ingen konsert av. Många konserter kommer vi att flytta till nästa år, andra konserter kommer vi att ställa in, säger han.

Men exakta beslut kommer de att ta så sent som möjligt. För förhoppningen är fortfarande att en hel del ska kunna genomföras.

– Situationen för hela musikbranschen är ju mer eller mindre katastrof, inga artister har ju egentligen något jobb som det ser ut just nu, artister får spela på hatten för 30 personer. Det här är ett gigantiskt problem för en hel bransch.

Mycket väntan

Så årets sommar ser oklar ut, en del av de större konserter som planerats för kan komma att bytas ut mot andra, kanske mindre och kanske med andra artister.

Så dagarna nu, fram till säsongsstarten i juni, handlar om väntan på kommande besked från regeringen, huruvida det blir ett fortsatt stopp för evenemang med fler än 50 deltagare. Eller inte.

– Så just nu så vet vi faktiskt inte, vi väntar och försöker anpassa oss, säger Gunnar Aldestam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.