Rättspsykiatriska kliniken i Växjö har drabbats av ett coronautbrott. Foto: SVT

Coronautbrott på rättspsyk i Växjö – 15 positiva svar

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 15 personer har testat positiva för covid-19 på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Smittspårning pågår och regionkliniken har gått upp i stabsläge.

– Vi tycker oss se att våra snabba åtgärder gett resultat, säger biträdande verksamhetschef David Wirdelöv i ett pressmeddelande.

Under förra veckan kom det första positiva fallet på rättspsyk. Testning av både personal och patienter gjordes på bred front och idag har cirka 15 positiva fall kunnat konstateras.

Regionkliniken har satt in flera åtgärder för att bromsa smittspridningen. Bland annat har man minskat antal kontakter mellan patienter och personal och mellan patienter. Man har infört restriktioner kring besök, samt skärpt användning av skyddsutrustning, och satt igång med smittspårning.

”Patienterna respekterar förhållningsregler”

– Vi har ett mycket gott samarbete med vårdhygien och personalen har ställt upp för att lösa situationen på bästa möjliga sätt. Patienterna har också respekterat de förhållningsregler vi satt upp. Vi tycker oss se att våra snabba åtgärder gett resultat, säger David Wirdelöv.

De som testas positivt har drabbats av milda till måttliga influensaliknande symtom och ingen har behövt uppsöka sjukhusvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.