Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
25 elever inskrivna på en kommunal skola i Markaryd misstänks ha lurat till sig miljontals kronor från CSN. Foto: SVT

CSN lurades på miljontals kronor – 48 åtalas i bedrägerihärva i Markaryd

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd inom Markaryds kommun har enligt åtalet felaktigt rapporterat till CSN att ”eleverna” börjat kurser vid den kommunala vuxenutbildningen i Markaryd och även skickat in falska betyg till CSN. På så vis har totalt 47 ”elever” som nu också åtalas kunnat få miljontals kronor felaktigt utbetalt av CSN.

Bedrägerihärvan i Markaryd mot CSN växer. Nyligen åtalades 25 ”elever” och en före detta kommunanställd.

Nu har åtal väckts mot ytterligare 22 personer, i 19 av fallen handlar det om grovt bidragsbrott där det handlar om att personer fått flera hundra tusen kronor utbetalt från CSN.

Markaryd

Under 2021 upptäcktes att personer varit inskrivna vid vuxenutbildningen i Markaryd utan att ha deltagit i någon utbildning. En före detta anställd vid Markaryds kommun är åtalad för grovt bedrägeri för att under flera års tid rapporterat falska uppgifter till CSN från skolan.

En person fick över 600 000 kronor från CSN

Det handlar om ”elever” där totalt 33 nu åtalats för grovt bedrägeribrott och 14 åtalas för bedrägeribrott. Av de åtalade hittills, har en person som mest lyckats få cirka 623 000 kronor felaktigt utbetalt från CSN, mannen har enligt åtalet varit inskriven på skolan i fem år.

Totalt i härvan handlar det om felaktiga utbetalningar på över 17 miljoner kronor. Nästan alla inblandade nekar till brott.

Huvudmisstänkt nekar till brott

Mannen som misstänks vara huvudman åtalas för grovt bedrägeribrott och nekar till anklagelserna i samtliga fall.

Enligt åtalet är brotten grova ”eftersom gärningen ingått i en brottslighet som  utövats systematiskt.”

Daniel Linares är chef för arbetsmarknads- och integrationsförvaltningen på Markaryds kommun. I klippet ovan berättar han hur fusket upptäcktes. Foto: SVT/Anne Torvinen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet