Foto: Ressel Rederi AB

Cykelfärjan till Öland kvar i ytterligare fem år

Uppdaterad
Publicerad

M/S Dessi heter cykelfärjan som varje dag i sommar har tagit ungefär 600 resenärer till Öland. Färjan är just nu det enda säkra alternativet för cyklister som vill ta sig med kollektivtrafik över Kalmarsund. Cykel får du nämligen inte ta med på stadsbussarna över bron från Kalmar.

Det har aldrig funnits en cykelbana på Ölandsbron. Inte heller bussen tycks vara ett alternativ för cyklister, eftersom cyklar endast får tas ombord på regionbussarna om det finns utrymme för dem.

– Ja, det går att ta med cykeln på bussen. Men bara i mån av plats, säger Karolina Höckerfelt, pressansvarig på Kalmar länstrafik.

Trots de begränsade möjligheterna verkar inte många beklaga sig över kollektivtrafiken till och från Öland.

Gratis för barn under 13 år

För att göra resan över sundet lättare för cyklister togs cykelfärjan M/S Dessi i bruk sommaren 2011. Färjan trafikerar sundet mellan Kalmar och Färjestaden flera gånger om dagen och antalet resenärer har ökat för varje sommar.

Den här sommaren har fler tagit cykelfärjan jämfört med samma tid förra året.

Med nya förändringar som kommer träda i kraft nästa år, får barn under 13 år åka gratis med färjan. Detta står skrivet i ett avtal mellan M/S Dessi, KLT och Färjestadens Företagsgrupp, som sträcker sig fem år framåt med option på ytterligare två år. Personal på M/S Dessi ser optimistiskt på framtiden.

– Vi har förlängt kontraktet med fem år och med så bra väder som vi har haft i sommar kan troligtvis fler välja färjan om vi har mycket sol nästa år, säger Fredrik Block, befälhavare på M/S Dessi.

Försäljningen flyter på sommartid

Trenden tycks inte avstanna, så länge regnet uteblir i Kalmar och på Öland. I sommar har uppskattningsvis 600 resenärer om dagen åkt med färjan, utav dessa har över 1300 skett genom försäljning av Kalmar länstrafik.

Resterande del av försäljningen tar rederiet Ressel själva hand om.

– Fler och fler åker hela tiden. Det finns egentligen inget annat alternativ än cykelfärjan. Man kan få ombord två till tre cyklar på en buss, men på färjan får det plats många fler, säger Fredrik Block.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.