Cykelövergångar i Växjö Foto: SVT

Cykelöverfarter ska göra det säkrare att cykla i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Nu invigs flera cykelöverfarter runt om i Växjö. ”Vi gör det för att öka framkomligheten och säkerheten i staden”, säger Pär Wallin som är projektsamordnare vid tekniska förvaltningen i Växjö kommun.

Hittills är sex cykelöverfarter färdigställda och innan årsskiftet kommer det totalt att finnas tolv runt om i centrala Växjö.

– Vi gör det för att öka framkomligheten och säkerheten i staden. Växjö börjar bli en storstad och vi vill att fler väljer cykel framför bil. Det här ska göra det smidigare för cykeltrafiken och har vi fler som cyklar så är det färre som kör bil vilket samtidigt underlättar biltrafiken, säger Pär Wallin.

Sex av cykelöverfarterna kommer att finnas längs Storgatan, fem längs Sandsbrovägen och en längs Söderleden vid Biskopshagen. Samtidigt som de nya cykelöverfarterna invigs kommer en informationskampanj att gå ut.

– Den handlar om just cykelöverfarter och trafikregler. Vi annonserar via tidningar och stortavlor och kommer visa filmer på biografer. Det läggs mycket resurser på att nå ut med detta, säger Pär Wallin.

”Är ju alltid risker i trafiken”

Finns det några risker med cykelöverfarter?

– Tanken är att det inte ska vara några risker. Att det ska vara säkrare men det är ju alltid risker i trafiken. Man har inte rättigheter i trafiken, bara skyldigheter, säger Mats Persson, projektledare.

Genom sex olika mätstationer kan Växjö kommun mäta hur många som cyklar dagligen i staden.

– 2017 var det drygt 1,2 miljoner cyklister som passerade någon av de sex mätstationer vi har, säger Pär Wallin.

Kan byggas om på fler ställen

På trafikenheten finns även tankar framåt på hur kommunen kan arbeta vidare med trafiksituationen i Växjö.

– Vi har inte färdigt med budgeten men planen är att jobba vidare med fler cykelöverfarter längs de stora lederna. Vi tror att vi kommer att få medel att bygga om rondeller längs Mörners väg. Vi har många planer sen handlar det om vilken budget vi har tillgänglig för att driva igenom dessa, säger Pär Wallin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.