Arkivbild: Allt längre köer och vittnesmål om dålig arbetsmilj. Läget är pressat på operation i Växjö. Foto: Bertil Ericson/TT

Dålig arbetsmiljö gör att narkossköterskor slutar

Uppdaterad
Publicerad

Köerna växer och personal väljer att lämna. Situation är svår på operationsenheten i Växjö.

SVT Nyheter Småland kunde under måndagen berätta om hur 700 personer just nu står i kö till operation i Kronobergs län.

Men det är inte enbart bristen på narkossköterskor som har gjort att köerna till operation fördubblats. Det handlar också om intern konkurrens och tuff arbetsmiljö på avdelningen som har gjort att personal har lämnat.

Långa operationsköer i Växjö

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med flera personer som arbetar eller har arbetat vid operationsenheten i Växjö och de säger att det är en försämrad arbetsmiljö som gjort att en de valt att sluta.

En person säger till exempel så här ”Operationsköerna beror inte enbart på att det är svårt att rekrytera utan att man inte är rädd om den personal som finns”.

– Vi är ju medvetna om att i ett läge där man får en brist på medarbetare på en enhet där man fortfarande förväntas producera ungefär lika mycket att det blir en väldigt utsatt situation när det gäller arbetsmiljön. Så vi har ju dragit ner operationstakten delvis, säger Per Henrik Nilsson hälso- och sjukvårdsdirektör Region Kronoberg.

Berättar om dålig arbetsmiljö

Men vad beror det då på att det saknas narkossjuksköterskor?

– Det är inget lokalt fenomen för oss i Kronoberg, säger Per Henrik Nilsson. Vi kan ju konstatera när det har hänt att vi skulle ha utbildat några fler, men det var väldigt svårt att veta.

– Det är flera anledningar, säger Gunnar Persson chef kirurgicentrum Region Kronoberg. En del har flyttat, är sjukskrivna eller har gått i pension.

SVT Nyheter Småland har hört att arbetsmiljön inte skulle vara tillräckligt bra för att få personer att stanna kvar vid operationsenheten?

– Jag känner inte till att orsaken i grunden skulle vara att det är en dålig arbetsmiljö, säger Gunnar Persson. Sen har vi alltid arbete med att förbättra arbetsmiljön och det pågår på operation i Växjö också. Så det kommer att fortsätta.

Konkurens inom Region Kronoberg

Det framgår också att det finns flera personer som lämnat operationsenheten för att istället börja arbeta inom ambulansverksamheten. Något som enligt verksamhetschefen för kirurgikliniken, Birger Pålsson, är som att konkurrera med sig själva.

– Det står ju var och en fritt att som är landstingsanställd, eller i det här fallet Region Kronoberg, att söka andra tjänster inom regionen, och så bör det naturligtvis vara. Det får inte vara något livegenskap. Men samtidigt har vi ju sett några exempel på att narkossköterskor har sökt sig till ambulanssjukvården av olika skäl. Någon enkel lösning på det finns förstås inte för samtidigt måste man få flytta på sig. Men det är ju lite paradox i det hela, för inte nog att vi konkurrerar med andra landsting vi konkurrerar också internt i viss mån, säger Birger Pålsson.

Vad tänker du när jag säger att jag vet om personer som väljer att lämna operationsavdelningen och går någon annanstans för att de tycker att det är för dåligt?

– Jag tycker det är oerhört tråkigt, säger per Henrik Nilsson. Jag hoppas att när man ser att vi jobbar med det här tycker att det är ett schysst ställe och vill vara kvar. Och vi är jätte tacksamma för alla våra medarbetare som väljer att stannar kvar och kämpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Långa operationsköer i Växjö

Mer i ämnet