IFK Kalmars Amanda Fredriksson har stått för 14 mål under säsongen: ”Jag älskar att göra mål så det är kul att det har lossnat i år”. Foto: SVT

Småländsk fotboll på väg mot toppen

Publicerad

Växjö DFF och IFK Kalmar har stora chanser att ta sig upp till Sveriges högsta serie, damallsvenskan. ”Vi har höjt vår högsta- och lägstanivå, säger Pierre Persson, tränare Växjö DFF.

På lördag drar Elitettan igång igen efter ett sommaruppehåll. När serien är slut går de två bästa lagen till damallsvenskan. Just nu är det Växjö och Kalmar i topp.

– Det har aldrig hänt tidigare att två småländska klubbar spelar i damallsvenskan. Det vore bra för den småländska regionen, säger Växjö-tränaren Pierre Persson.

– Det vore kul att spela småländskt derby i allsvenskan mot Växjö, säger IFK Kalmars tränare Jonas Walfridsson.

TV: Se hela inslaget här

”Alla lagen vill slå oss”

Växjö DFF har inte förlorat en enda match i år men skryter inte om det.

– Det viktigaste är att vara oerhört ödmjuka trots att vi inte haft någon förlust. Vi har inte vunnit serien och alla lagen kommer vilja slå oss. Men vi vet att vi kan spela fotboll, säger Pierre Persson.

Just nu leder Växjö-spelaren Anna Anvegård hela skytteligan och har stått för 18 baljor hittills under säsongen.

– Det känns fantastiskt bra. Vi har skapat många anfall och då är det bara att sätta dit dem, säger Anvegård och skrattar.

”Vill spela mot de bästa i Sverige”

Växjö har imponerat i några träningskamper då man bland annat mötte Danmarks bästa lag Bröndby.

– Nu vill vi till allsvenskan och spela mot de bästa lagen i Sverige. Vi har goda chanser att klara oss bra om vi går upp dit, säger Anvegård.

I Kalmar är en av nycklarna till framgång är enligt många Amanda Fredriksson. Hon har öst in 14 mål under säsongen.

– Jag älskar att göra mål så det är kul att det har lossnat i år, säger hon.

”Spännande och rolig höst”

Amanda Fredriksson pekar på flera faktorer som gör att det gått bra för klubben.

– Vi har tagit match för match och gjort det vi ska i stunden och inte tänkt så mycket på det stora målet att gå upp till allsvenskan. Men det kommer verkligen bli en spännande och rolig höst.

”Känns som vi är redo”

Kalmars Tränare Jonas Walfridsson tror det hade betytt väldigt mycket för Kalmar, publiken och alla som jobbar runtomkring föreningen att avancera till allsvenskan.

– Utmaningen är något vi ser fram emot. Det känns som att vi har utvecklats i takt. Skulle vi avancera är jag inte orolig för att vi inte skulle lösa det där uppe. Utan det känns som vi är redo, säger Walfridsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.