Småskalig lammuppfödning hotad när slakterier lägger ned

Publicerad

David Johansson, centerpartist från Skatelöv i Alvesta kommun, är också deltidsbonde. Han har sedan 2012 fött upp lamm, men det har blivit svårare för lammuppfödare när allt fler av de mindre lammslakterierna lägger ned.

David Johansson har 100 djur, varav 65 tackor och två baggar. Verksamheten sker på helt ekologisk grund och han säljer gårdens lammkött direkt till kund efter slakt. Han har tidigare haft nära till ett mindre slakteri som är godkänt för lammslakt men sedan det lades ner har han fått köra till norra Skåne med sina lamm för att få dem slaktade, en resa på nästan 25 mil fram och åter.

– Vi har haft 15 kilometer till ett mindre slakteri i Lönashult men i år har de beslutat att sluta slakta lamm. Nu har vi fått använda oss av ett litet lokalt slakteri i norra Skåne men det är inte hållbart på lång sikt, säger David Johansson.

Vill få tillbaka sitt eget kött

Det finns stora slakterier som slaktar lamm men då är det svårt för David, som vill satsa på det lokala, att få tillbaka sitt eget kött från sina egna djur på gården.

– Våra kunder ser hur djuren har det och vill naturligtvis ha det köttet också och uppskattar de korta transporterna och den småskaliga verksamheten, säger han.

Sedan 2010 har antalet företagare som arbetar med lammuppfödning i Kronoberg och Kalmar län minskat med nästan 200 och antalet får med lite drygt 5000 stycken, framgår av statistik från Jordbruksverket.

Fårnäringens minskning mellan 2010 och 2020

För hela riket har antalet får mellan 2010 och 2020 minskat med 63 769 djur. Från 564 922 till 501 153. På samma tid har antalet företag minskat med 701 stycken, från 8657 och till 7956 stycken.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.