Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Gynnerfelt (V) är kritisk till Västerviks kommuns miljoninvestering i hockeyprojektet Team 1217. Foto: Hedvig Nittve /SVT, Stefan Jerrevång/TT

Kritiken mot Västervik IK:s ungdomssatsning: ”Stor summa på osäkert projekt”

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks hockey får 2,4 miljoner av Västerviks kommun för att starta ett projekt som ska hindra ungdomar från att hamna på glid. Men vänsterpartisten Daniel Gynnerfelt är kritisk. Han var den enda som röstade ”nej” när frågan om klubbens ungdomsprojekt Team 1217 landade på kommunstyrelsens bord.

– En väldigt stor summa på ett väldigt osäkert projekt, säger han till SVT.

Han går på så många av Västerviks Ishockeyklubbs matcher som han kan och ibland är det han som sköter matchklockan från sekretariatet. Trots sitt stora hjärta för klubben var Daniel Gynnerfelt (V) den enda i Västerviks kommunstyrelse som röstade mot en annars enhällig kommunstyrelse till att ge Västerviks IK sammanlagt 2,4 miljoner kronor över tre år när frågan landade på kommunstyrelsens bord i våras.

800 000 om året

Västerviks IK föreslog att kommunen skulle ge klubben 800 000 per år de kommande tre åren, den summa som kommunen sponsrade klubben med årligen innan pandemin, men som sedan halverades.

Den här gången ska de 800 000 kronorna inte bara gå till A-laget utan också till ett ungdomsprojekt som klubben kallar Team 1217.

”Tvivlar inte på klubbens intentioner”

Klubben vill erbjuda aktiviteter och matchbiljetter till ungdomar mellan 12-17 år, mot att ungdomarna skriver på ett kontrakt där de lovar att inte bruka alkohol eller droger under ett år.

– Jag tvivlar inte på att klubbens intentioner är goda, men det var för mycket pengar på ett alldeles för osäkert projekt, säger Daniel Gynnerfelt (V).

Fel sätt

Team 1217 ska leda till att ungdomar väljer bort droger och senarelägger alkoholdebuten.

– Det är en viktig fråga som vi behöver satsa mer på, men inte på det här sättet, säger Daniel Gynnerfelt (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.