Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Daniel Johansson i Uppsala berätta om händelsen. Foto: Mats Hedström

Daniels resa ställdes in – får inte pengarna tillbaka

Publicerad

Daniel fick 24 timmar på sig att bestämma om han ville omboka eller få ett tillgodohavande på sin resa innan den var inställd. Han valde ett tillgodohavande och gick därför miste om rätten att få sina pengar tillbaka när flyget senare ställdes in. Nu har han anmält flygbolaget till ARN.

Daniel och hans kompis bokade sin påskresa till Vilnius i januari, innan corona-epidemin startat i Sverige.

Några veckor innan de skulle resa fick han ett mejl om att han hade 24 timmar på sig att bestämma om han ville boka om resan eller få ett tillgodohavande, så kallade cash points, på hela resebeloppet plus 20 procent extra. Daniel tänkte att det nog skulle dröja innan han kunde resa fritt igen, och valde därför att godkänna cash points.

– Men jag fick aldrig något val att få en refund i form av pengar, säger Daniel. 

Norwegian säger att anledningen till att Daniel inte erbjöds pengarna tillbaka var att hans avgång ännu inte var inställd när han fick mejlet. Hade han väntat tills dess att flyget var inställt hade han kunnat få pengarna tillbaka.

Flyget ställdes in i efterhand

Men i mejlet, som SVT också har fått se, står det tydligt att Daniel bör se över sina alternativ inom 24 timmar. Och det är det som gjort att Daniel nu valt att anmäla Norwegian till ARN.

Men Norwegian hävdar att de inte gjort något fel.

– Om kunden frivilligt bestämmer sig för att avboka och acceptera cash point har han ingen rätt till ersättning för inställt flyg, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, Head of Communications and Public Affairs på Norweigan, till SVT.

Ge alternativ

Anledningen till att de skickade ut mejlet var enligt Norwegian att det var många kunder som var oroliga för att resa och de ville ge dem olika alternativ.

”Det här mejlet skickades ut runt den period då vår drift på vissa rutter var osäker på grund av de snabbt föränderliga reserestriktionerna och vi behövde se till att våra passagerarna förstod att om de ville vara säkra på att komma hem behövde de omboka så snart som möjligt”, skriver flygbolaget i ett mejl till SVT.

I klippet hör du Daniel berätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer