Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Beermann (till vänster) vill visa att alla kan dansa och att konsten samtidigt kan tas på allvar. Se mer i videon. Foto: Olof Peterson/SVT

Här breakdansar Danssyndrom – ”Nyskapande för danskulturen”

Uppdaterad
Publicerad

Mikael Beermann grundade Danssyndrom för att han ville skapa en dansgrupp för personer med funktionsvariationer. Nu är han nominerad till årets eldsjäl i Kronoberg.

De har blivit headhuntade till tv-programmet Talang, i somras invigde de dansscenen på Malmöfestivalen, och de har dansat på Karl-Oskardagarna i Växjö.

Mest omtalade har gruppen blivit för att de möjligen är den enda breakdansgruppen för personer med downs syndrom i Sverige. Men deras repertoar innehåller fler dansstilar.

– Jag ville skapa något nytt för danskulturen. Det handlar om att ta konsten på allvar, även när det är personer med funktionsvariationer som dansar, säger han till SVT Nyheter Småland.

– Målet är att folk som ser oss ska känna att det vi gör verkligen är bra.

Nu har han blivit nominerad till årets eldsjäl av P4 Kronoberg – något han och gruppen ser som ett bevis på att de faktiskt lyckats.

Se dansarna Simon Joelsson, Maja Engstrand, Hakar Aziz Muhammed och Gunilla Nilsson träna med Mikael Beersson och koreografen Cristian Alexandru i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.