Vart fjärde fritidshus i Kronoberg ägs av en dansk. Foto: TT/SVT

Störst andel utlandsägda fritidshus i Kronoberg

Publicerad

I Sverige ägdes 37 322 fritidshus av utländska ägare 2018, och Kronoberg län toppar överlägset statistiken i hela landet. Hela 40% av alla 11450 fritidshus i Kronoberg län ägs av personer hemmahörande i annat land än Sverige enligt SCB.

Det visar sig att Dannebrogen är den flagga som vajar mest utanför fritidshusen i Kronoberg län näst efter den svenska enligt färska uppgifter från SCB. Av 11 450 fritidshus i Kronoberg län så ägs hela 3013 hus av danskar därefter kommer tyskarna med 1299 hus.

Tyskarna gillar Kalmar län

Det län som kommer närmst på listan över utlandsägda fritidshus efter Kronobergs län är Värmlands län med 24,1% utlandsägda fritidshus. I Kalmar län är ägs bara 9,6% av deras 30 408 fritidshus av utländska medborgare och där är det tyskarna som toppar listan med sina 1991 fritidshus därefter dansken med 567 hus.

Markaryd toppar hela Sverige

Störst andel utlandsägda hus finns i Markaryd (59%), Tingsryd (49%) samt Älmhult, Uppvidinge och Munkfors (i Värmland) med (47%).

Fakta

Visa

Utländskt ägande innebär att den deklarationsansvarige taxerade ägaren inte har en svensk adress och inte har svenskt personnummer. Det land som redovisas är ägarens adressland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer