Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Politiker ger upp tanken om gemensam bostadskö i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

När 2000 lägenheter såldes ut till privata bolag hoppades Växjöpolitikerna att bostadsköerna skulle slås i hop. Men så blev det inte.

Hösten 2016 beslutade Växjö kommun att sälja nära 2000 lägenheter till de privata bolagen Heimstaden och Victoria park. Prislappen låg på drygt 1,5 miljarder kronor.

Gemensam kö

I avtalet skrevs in att aktörerna skulle verka för att ansluta sig till den kommunala bostadskön. Men efter knappt tre år av diskussioner har politikerna gett upp, vilket P4 Kronoberg skrev om först.

Syftet med en gemensam kö var det skulle vara enkelt att söka alla lägenheter på samma ställe, och att personer med samlade poäng fortfarande skulle ha möjlighet att få de sålda lägenheterna.

– Vi skulle försöka få dem att ansluta sig i ett senare skede. Det har vi inte lyckats med, säger Catharina Winberg (M) ordförande för kommunala VKAB.

I pressmeddelandet från hösten 2016 skrev de att både Heimstaden och Victoria park var villiga att verka för att ett avtal skrivs med Boplats Växjö.

Var de inte villiga?

– Jo, de var villiga i första diskussionen. Men när man tittade på att lösa det praktiskt såg vi att det var problematiskt.

Ny gemensam plattform

När det visade sig att de privata aktörerna skulle behöva göra flyttningen mellan sin egen kö och den kommunala helt manuellt var de inte längre intresserade, enligt henne.

Borde ni inte tittat på det praktiska innan ni skrev in önskemålet i avtalet och berättade för allmänheten?

– Jo, det kunde vi gjort. Men jag ser det inte som en extremt viktig punkt i avtalet.

Är det ett misslyckande?

– Nej, det är inte så att lägenheterna försvinner för att de är i en annan kö, säger Catharina Winberg.

I höst kommer Boplats Växjö ansluta sig till en nationell plattform för hyresrätter, Boplats Sverige. Där finns redan Victoria park med och kommunen ska nu ligga på fler privata aktörer att ansluta sig.

– I och med att vi löser det på detta sättet är det inget misslyckande. Detta blir en bra lösning för alla, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer