Foto: SVT/TT

Därför firas påsk olika datum varje år

Publicerad

Idag tycker många att påsken är en lite märklig högtid, åtminstone kalendermässigt. Den verkar kunna infalla lite när som helst under våren. Jesus korsfästes, enligt den kristna tron, en bestämd dag. Så varför kan inte påsken stå still?

Först ska det vara vårdagjämning. Sedan ska det vara fullmåne efter vårdagjämningen, och den första söndagen därefter infaller påskdagen. Följaktligen kan påsken i teorin infalla tidigast den 22 mars och senast den 25 april. Detta bestämdes under ett kyrkomöte i Nicaea år 325. Men vad låg till grund för beslutet?

Ville inte fira samtidigt

Jens Linder, domkyrkokaplan i Växjö, reder ut begreppen.

– När Jesus dog gjorde han det i samband med den judiska påskhelgen. Efteråt uppkom en lång diskussion om huruvida man skulle fira den kristna och den judiska påsken samtidigt eller inte. Eftersom man menar att de markerar olika saker kom man fram till att inte fira samtidigt, berättar han.

Att den kristna påsken infaller första söndagen efter fullmånen beror på att den judiska påsken infaller den 14:e dagen i den judiska månaden Nisan, vilken styrs av och sammanfaller med samma fullmåne.

– På det här sättet kunde man vara säker på att högtiderna inte firades samtidigt, säger Jens Linder

Stilla veckan

Påskveckan, eller ”stilla veckan” som den också kallas, sträcker sig från palmsöndagen till påskdagen och helgdagarna firas enligt den kristna tron till minne av korsfästelsen och Jesus uppståndelse.

Eftersom att både pingst och kristi himmelsfärd infaller i relation till påsken påverkas de högtidernas datum också av fullmånen. En sen påsk ger en sen pingst, till exempel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.