Därför vill Region Kronoberg utreda ADHD med ett datatest

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Frithiof som är centrumchef inom psykiatrin i Kronoberg menar att ungefär hälften av alla ADHD-utredningar kan göras färdiga med hjälp av enbart en anamnes (sjukdomshistoria), ett så kallat CPT-test och en klinisk analys av testet.

Testet som Region Kronoberg vill börja använda i stor skala är ett så kallat Continuos Performance Test, förkortat CPT. CPT mäter en persons uppmärksamhet genom att registrera hur personen reagerar på olika signaler som dyker upp på en datorskärm.

Genom att använda sig av datorprogrammet hoppas Region Kronoberg kunna snabba upp processen med ADHD-utredningar, och på så vis korta köerna på BUP, det säger Magnus Frithiof som är chef inom psykiatrin i Kronoberg.

 – Jag har blivit intervjuad av er och andra många gånger just kring tillgängligheten och här försöker vi hitta ett arbetssätt där vi dels säkerställer kvaliteten men också öka vår tillgänglighet.

Missar viktiga delar

Flera psykologer som SVT Småland har pratat med säger att de redan idag använder olika typer av CPT-test i utredningar, men menar att det i många fall behöver göras fler tester innan en diagnos kan sättas.

– CPT mäter förmågan att uthålligt reagera på yttre stimuli. Och den är viktig men det är inte alls alltid som den slår ut, man kan ha jättestora problem med ADHD utan att det syns där, säger Bengt Persson som är ordförande i Sveriges Neuropsykologers förbund.

”Olika uppfattningar”

Men Region Kronoberg menar att om testet kompletteras med en anamnes och läkarbedömning så räcker det som grund för en diagnos.

– Det är den samlade bedömningen som sätter en diagnos, det är inte testet i sig som gör det, säger Magnus Frithiof

Men flera psykologer som jag har pratat med menar att det aldrig räcker med en anamnes, ett ensamt test och analys, hur kommenterar du det? 

– Där finns det olika uppfattningar. Men vi har ju dessutom ett inskattningsverktyg där vi bedömer patienten och familjens tillstånd direkt när man kommer till barn- och ungdomspsykiatrin. Och det finns ju verksamheter som ställer diagnos direkt utifrån det och den kliniska bedömningen. I framförallt Halland jobbar man så i ADHD-utredningar, säger Magnus Frithiof.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.