Därför växer lodjursstammen i Småland

Publicerad

Gott om mat och ont om fiender. Det menar Emma Sabel, kommunikatör på länsstyrelsen i Kalmar, bland annat är orsakerna till att lodjursstammen ökar i Småland.

Just nu finns det runt 50 lodjur i Kalmar län och stammen växer i Kalmar och Kronobergs län. På sistone har det märkts av vid flera incidenter. I veckan kördes ett lodjur ihjäl utanför Växjö och i början av november hittades ett lodjur dumpat i en å utanför Nybro.

Lodjursföryngringar i Kalmar län sedan 2005. Grafik: SVT Design

Det var samtidigt som en lodjursunge traskade omkring i centrala Kalmar. Den sköts sedan av länsstyrelsen.

Hur många lodjur som får skjutas under licensjakten i mars baseras på antalet lodjursföryngringar. I Kronobergs län får inga lodjur skjutas, men i Kalmar län får tre lodjur skjutas under mars månad.

– Det är för att stabilisera populationen, för att reglera och förvalta stammen, säger Emma Sabel som är kommunikatör på länsstyrelsen.

Att lodjursstammen växer menar Emma Sabel beror på flera saker:

– Först och främst har lodjur inga naturliga fiender. Sen har vi en stor viltpopulation i länet, så lodjuren har gott om mat, säger hon.

De som arbetar med lodjursfrågor på länsstyrelsen uttalar sig inte längre i media, efter att de utsatts för hot.

Hör mer om varför lodjursstammen växer i Kalmar och Kronobergs län i klippet ovan.

Se lodjursungen som vandrade genom Kalmar under torsdagen. Foto: Louise Harrysson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer