Foto: Pressbild/Jan-Eric Lundberg

Växjöelever gör glass – av kasserad avokado

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieeleverna Lisa Qvistgaard, Agnes Hellerstedt och Anton Möller på Katedralskolan i Växjö älskar glass. När det var dags att starta eget i kursen Ung företagsamhet föll valet på att göra en vegansk glass – av överblivna avokados från mataffärer i Växjö.

– Vi alla tre tycker om glass och vi ville göra något som vi själva verkligen kunde stå för. Glass är vår grej, säger Agnes Hellerstedt, som har rollen säljare i UF-företaget.

Eleverna hämtar upp avokado i matbutiker i Växjö som inte håller måttet för att säljas, men som fortfarande duger att göra glass på. Därefter levererar de avokadon till en lokal glasstillverkare i Alvesta som sköter själva produktionen.

Hoppas kunna starta aktiebolag

Glassen, som är helt vegansk, har redan fått uppmärksamhet i social medier och inom vegansverige. Sedan projektet startade upp i augusti har man sålt ett 100-tal förpackningar glass till privata konsumenter, och ett 70-tal genom en lokal butik med veganska livsmedel.

UF-företaget kommer att avvecklas vid kursens slut i maj, men förhoppningen är att kunna starta om på nytt som ett aktiebolag och fortsätta producera glassen, säger Anton Möller som sköter ekonomin.

Se UF-företaget berätta mer om glassen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.