Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erik Bergsten visar upp stumpen som är kvar från den stulna kabeln. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

De har fått nog av sabotaget –skidanläggningen sätter upp övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

I mellandagarna upptäckte Hjortbergets skidanläggning i Oskarshamn att en kabel till en av anläggningens snökanoner klippts av och stulits. Den här typen av skadegörelse har hängt med anläggningen länge – och nu har de fått nog.

Hjortberget har under flera års tid råkat ut för stölder och skadegörelse. Vilka som ligger bakom sabotagen vet man inte.

Erik Bergstrand som är maskin- och snöläggningsansvarig på Hjortberget tror att en av anledningarna till all förstörelse är att anläggningen ligger så centralt i Oskarshamn. Nu har personalen på anläggningen ledsnat och de har bestämt sig för att sätta upp övervakningskameror på området.

– Det kommer nog ske väldigt snart, det är många som är måna om att det ska komma upp kameror. Vi gör ju allt det här ideellt och det tar så mycket på krafterna att hela tiden behöva fixa sånt som förstörs.

Snötillverkningen påverkas däremot inte av den stulna kabeln. Det var plusgrader vid stölden vilket innebär att de inte kunde tillverka snö just då. En ny kabel donerades till Hjortberget redan dagen efter, och nu går allt enligt planen igen.

– Just nu sprutar vi så mycket snö vi kan och vi räknar med att kunna öppna backen för skidåkning till nästa helg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.