• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: ALMA-priset

De kan få Almapriset nästa år

Publicerad

237 kandidater från 68 länder. Så många är nominerade till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne för år 2020.

Det står klart sedan juryledamoten Mats Kempe presenterat nomineringarna under den pågående bokmässan i Frankfurt. Storbritannien har flest namn på listan med 20 nominerade. Därefter kommer Sverige med 13, däribland Pija Lindenbaum, Cecilia Torudd, Ilon Wikland och Eva Lindström.

Vem som får priset meddelas 31 mars.

”Vi möts en gång i månaden, däremellan läser vi massor med böcker och annat material. Jag gläder mig åt att fördjupa kunskaperna om kandidaternas verk”, säger juryns ordförande Boel Westin enligt ett pressmeddelande.

Almapriset administreras av Kulturrådet och har delats ut sedan 2002. Med sin prissumma på fem miljoner kronor är det världens största barnlitteraturpris. Årets pris gick i våras till författaren Bart Moeyaert från Belgien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer