Rama och Hussam Abo Khaddouj Ismail flyttade till Vimmerby för ett par år sedan, efter att ha bott i både Stockholm och Östersund sedan de kom till Sverige 2015. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

De kom från miljonstaden Damaskus – valde att bo i Vimmerby

Publicerad

Många av de flyktingar som kom till Sverige 2015 har valt att bosätta sig i Vimmerby kommun, det visar en kartläggning som SVT har gjort tillsammans med SCB. Två av dem är Rama och Hussam Abo Khaddouj Ismail.

– Jag kommer ihåg att min kompis sa till mig att Vimmerby är bra när man har barn för att det är en liten stad. Man har inte bara sina egna ögon att se efter dem med, utan att det finns ögon överallt så att man hjälps åt, säger Rama Abo Khaddouj Ismail.

Tillsammans med sin man kom hon till Sverige från Syrien 2015.

– Först bodde vi i Stockholm i nästan två år, sedan flyttade vi till Östersund och bodde där i nästan ett år. Sedan bestämde vi oss för att flytta till Vimmerby, för att Ramas familj bor här, säger Hussam Abo Khaddouj Ismail.

– Vi tänkte också att det är lättare att få jobb här, för att det finns många fabriker, säger Rama Abo Khaddouj Ismail.

Många väljer småorter

SVT:s undersökning visar att mindre orter är populära sett till var flyktingarna som kom 2015 har valt att bosätta sig.

– Jag tror att det är en stor sak att man inte hittar bostad i storstäderna, det är en viktig faktor, säger Hussam Abo Khaddouj Ismail.

– När vi flyttade hit fick vi bo hos min familj i nästan tre månader innan vi hittade bostad, men det är kortare än om vi ska söka efter bostad i en storstad, säger Rama Abo Khaddouj Ismail.

Trivs i Vimmerby

Rama, Hussam och deras två barn har bott i Vimmerby i drygt två år och de trivs, trots stadens många kontraster mot den tidigare hemstaden i Syrien.

– I Damaskus räcker det att man går en kilometer och man hittar hur många restauranger och affärer som helst. Här i Vimmerby har vi inte lika mycket att välja på, men vi trivs ändå, säger Rama Abo Khaddouj Ismail och fortsätter:

– Folk är snälla här. Alla hälsar när man är ute och går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.