Foto: Johannes Tolf/SVT

De laddar inför Midnattssolsrallyt

Uppdaterad
Publicerad

På skogsvägarna utanför Stockaryd tränar Sibylla Gustafsson och sambon Lars Björk med sin veteranbil. Om några dagar tävlar de i Midnattssolsrallyt, i en klass där det inte är hög hastighet som avgör.

– Vi tävlar i klassen regularity, där det gäller att på specialsträckorna hålla en snitthastighet på 50 kilometer i timmen. Man får straffpoäng om man kör för fort eller långsamt, berättar Sibylla Gustafsson.

Det är sjunde gången som Sibylla och Lars deltar i den historiska biltävlingen. Sibylla är förare och Lars kartläsare.

– Jag sitter med en mekanisk Haldatrip som håller reda på hur långt vi åkt på sträckan och ett gammalt tidtagarur för att veta hur länge vi varit ute på etappen, berättar Lars när Smålandsnytts reporter följer med i bilen under träningen.

Inget fartvidunder

Fordonet som de kör är inget fartvidunder, utan en Saab 96 från 1961 med blott 38 hästkrafter under huven. Moderna hjälpmedel som GPS eller färdator är inte tillåtna i tävlingen.

– Det är svårare än många tror att tävla i regularity, trots att det inte är några höga hastigheter. Det kan exempelvis vara rullgrus som gör det svårt att köra så fort som 50 kilometer i timmen, säger Sibylla.

Midnattssolsrallyt har i år start- och målgång i Västerås, och tävlingen sker mellan den 9 – 12 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rallypar i Stockaryd

Mer i ämnet