Fanny Berggren och Ellen Sjöström har hittills samlat in 700 namn. Foto: Karin Ahlgren/SVT

De samlar in namn för att kvinnor ska få överfallslarm

Uppdaterad
Publicerad

Oro och rädsla för att bli överfallen sena kvällar på väg hem, gjorde att två tjejer på Stagneliusgymnasiet i Kalmar startade en namninsamling för att de och deras skolkamrater ska få överfallslarm.

– Vi har pratat så mycket om detta, med den oro som finns, och vi kände att vi ville göra något, säger Ellen Sjöström som tillsammans med Fanny Berggren startade namninsamlingen för ett par veckor sedan.

Båda två berättar om en oro som många kvinnor och tjejer känner när de är på väg hem sena kvällar. Och att de båda oftast ringer någon och pratar i telefonen, hela vägen hem. Och inte avslutar samtalet förrän de är innanför dörren. Båda anser att överfallslarm skulle göra hemfärden tryggare och lugnare.

Blandat mottagande

Från början hade de tänkt samla in namn på sin skola, men ganska snabbt spred den sig och nu är de uppe i 700 insamlade namn.

Hur har er insamling tagits emot?

– Både bra och dåligt en del tycker inte att kommunen ska betala en sådan sak, andra vill ha fler övervakningskameror, medan andra tycker att det är ett bra förslag.

Hoppas på stöd från kommunen

Några veckor till kommer namninsamlingen att fortgå. Sedan kommer namnen att lämnas över både till rektorn på skolan och till Kalmar kommun.

-  Vi vill inte att någon ska bli utan larm, men vi tänkte i första hand att det handlar om Stagneliusskolan där vi går, säger Fanny Berggren.

Om ni inte får igenom den där förslaget, kommer ni att köpa egna larm då?

– Ja, svarar både Fanny och Ellen, tryggheten är viktig.

Rättelse: I inslaget är har namnskyltarna på Fanny Berggren och Ellen Sjöström hamnat fel. Det står Elllen där det skulle stå Fanny och Fanny där det skulle stå Ellen. Vi ber om ursäkt för detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.