Ghassan Al Saadi, Khalil Al Sekhni och Alaa Al Saadi vill se att fler utlandsfödda människor vaccinerar sig mot coronaviruset. Och för att det ska bli verklighet jobbar de med att översätta och informera om vaccinet. Foto: Karin Ahlgren

De vill få fler utlandsfödda att vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar i föreningen Bron i Kalmar har uppfattat att färre utlandsfödda vaccinerar sig och satsar nu på att översätta och informera för att fler ska välja att vaccinera sig.

De har inga siffror när det handlar om hur det ser ut med antalet vaccinerade bland de utlandsfödda. Men de berättar att de ofta möts både av informationsbrist och oro när det handlar om coronavaccinet.

– Många människor har svårt att ta del av nyheter och får fel information på det sättet, säger Ghassan Al Saadi från föreningen Bron i Kalmar.

En förening som vänder sig till utlandsfödda, oavsett bakgrund.

Själv var Ghassan Al Saadi en av de allra första att vaccinera sig, av medlemmarna i Bron. Han berättade om det på föreningens hemsida och ville på det sättet visa att det inte är farligt.

–  Jag tror inte att det handlar om ovilja att vaccinera sig, snarare handlar det om brister i informationen. Det kan uppstå problem vid översättningen och det kan komma felaktig information,  säger Ghassan Al Saadi som förklaringar till att de uppfattar att det finns ett visst motstånd mot vaccination.

Vad kan ni göra i föreningen?

– Att dela och översätta nyheter och rätta till missförstånd. Vi försöker göra vårt bästa och kan vi göra mer så kommer vi att göra mer, säger Khalil Al Sekhni från föreningen Bron i Kalmar.

– Vi måste ju göra vad vi kan för att vi ska bli av med det här viruset, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.