• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Philippa May, Lena Jidne och Solbritt Nilsson var med i Rebellmammornas klimatmanifestation i Växjö under söndagen. Foto: SVT/Ida Andersson

De vill öka fokus på klimatet med röda halsdukar

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Rebellmammorna har under helgen klätt statyer i röda halsdukar för att skapa fokus på klimatfrågan. En av aktivisterna i Växjö är mamma till en av rörelsens grundare.

Rebellmammorna är den svenska grenen av den internationella rörelsen Mothers Rebellion, som skriver på sin hemsida att de vill skapa fokus och debatt kring den globala uppvärmningen – och ge en röst åt de som drabbas hårdast av den.

En av initiativtagarna till Rebellmammorna är Sara Nilsson Lööv, som är uppvuxen i Växjö. Därför var det självklart för hennes mamma Solbritt Nilsson att vara en av de som satte röda halsdukar på skulpturer och statyer på söndagen.

– Det symboliserar den röda gränsen som vi drar för Parisavtalets 1,5-gradersmål, säger Solbritt Nilsson till SVT Småland.

En del av de röda halsdukar som stickats runt om i landet har blivit en del av den omkring fyra kilometer långa halsduk som under söndagen ska viras runt riksdagshuset i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.