Delade meningar om betyg i fjärde klass

Publicerad

Alliansregeringen föreslår att betyg ska införas från fjärde klass. Bland eleverna på Torslundaskolan på Öland råder det delade meningar om det nya förslaget.

– Det är ganska bra. Man kan ju veta vilket betyg man har och det kan ju vara kul att se, säger Klara Brynielsson, som går i fjärdeklass på Torslundaskolan.

Klasskompisen Elsa Juhlin håller inte med.

– Jag skulle inte vilja ha det redan nu. Det är lite för tidigt, säger hon.

Vi ställde frågan till hela klassen på Torslundaskolan och över hälften tyckte att det skulle vara bra med betyg redan i årskurs fyra. 

Men lärarna är kritiska till det nya förslaget.

–  Alliansen kastar in facklor hela tiden för att visa att man försöker göra något. De borde i stället fokusera på vad som kan underlätta och förbättra skolan för elever och lärare.

Jag tycker att det räcker med betyg i sexan, säger Helena Djukanovic, lärare på Torslunda skolan.

Alliansregeringens förslag har skapat stor debatt.

Socialdemokraterna i Kalmar sågar förslaget.

– Betyg i tidiga åldrar skapar stress och press. Risken är att fokus hamnar på det som går att mäta och mindre på kunskaper som har med processer och kreativitet att göra. Små barn har svårt att ta emot en betygsbedömning. Risken är att många barn tappar lusten att lära, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Stressande var det när man fick sitt första betyg i åttan, då hade man bara ett och ett halvt år på sig att förbättra sina resultat. Eleverna behöver ett betyg tidigt och då är årskurs fyra lagom, säger Björn Brändewall (FP), riksdagskandidat Folkpartiet i Kalmar län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer