Karin Eliasson, initiativtagare och projektledare för utställningen och Sara Schwardt, brevvän med Astrid Lindgren. Foto: Tindra Englund/SVT

Den politiska Astrid Lindgren tar plats i ny utställning

Uppdaterad
Publicerad

Under hela sitt vuxna liv gav Astrid Lindgrens röst åt dem som inte hade någon, och tog ställning och plats i samhällsdebatten. Nu uppmärksammas den politiska Astrid i en ny utställning i Vimmerby.

Utställningen, som visas på Astrid Lindgrens barndomshem Näs, öppnar lagom till 40-årsjubileet för det kontroversiella talet ”Aldrig våld!”, som Astrid Lindgren höll i samband med att hon fick den tyska bokhandelns Fredspris 1978.

Talet vållade debatt och var en uppgörelse med våldets mekanismer, med udden riktad mot våld i hemmet som drabbar barn. Ett år senare instiftades lagen mot barnaga i Sverige.

Vimmerby

– Tyvärr är det frågor som har stor relevans även idag och det var också hennes ställningstagande i dessa frågor som gav en av de starkaste efterklangerna, säger Karin Eliasson, projektledare för utställningen #ingenlitenlort.

Astrid Lindgrens samhällsengagemang sträckte sig över vitt skilda ämnen: Allt från djurrätt till fred och allt för höga skatter. Foto: Tindra Englund/SVT

Brevväxlade med världsledare – och barn

Lindgrens engagemang sträckte sig över flera olika samhällsfrågor: Fred, jämlikhet, miljön och för höga skatter. I utställningen får besökaren bland annat prova att hålla kända eller egna tal, öva sig i källkritik och läsa Astrid Lindgrens brevväxling med världsledare – och med helt vanliga svenska barn.

– Det var helt sanslöst hur hon engagerade sig i små och stora saker som jag skrev om. Jag har inte träffat någon annan människa som varit så bra på att visa sitt intresse, berättar författaren Sara Schwardt som i sina tidiga tonår började brevväxla med Lindgren.

Slående i breven är hur hon använder en liknande ton oavsett vem hon skriver till, menar hon.

– Hon delade även med sig av sig själv i breven på ett sätt som vuxna endast mycket sällan anförtror sig åt ett barn.

Visas under Almedalsveckan

#Ingenlitenlort visas under ett valår och kommer att presenteras även under politikerveckan i Järva, Almedalsveckan och på Bokmässan i höst. Och projektledaren Karin Eliasson tycker att Astrid Lindgrens civilkurage och sätt att ta ställning i politiska frågor är högaktuellt i en tid där det politiska samtalet blivit allt mer polariserat.

– Debattklimatet i samhället har hårdnat och många är idag rädda för att ge sig ut i det offentliga samtalet och säga vad de tycker. Där tror vi att Astrid kan få vara en förebild som inspirerar och ger mod till andra att kliva ut och göra sin röst hörd, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vimmerby

Mer i ämnet