Här flyttas den sjunkna pråmen – med specialkuddar

Publicerad

På torsdagsförmiddagen flyttades den sjunkna pråmen från Ölandshamnen i centrala Kalmar till Tjärhovet där den så småningom också ska lyftas upp ur vattnet.

Det var i början av förra veckan som en gammal restaurangpråm började ta in vatten och sjönk i Ölandshamnen i Kalmar. Det var kraftiga vindar som gjorde att pråmen började ta in vatten. Sedan dess har dykare jobbat med att borra hål och fästa flytkuddar för att pråmen ska kunna bogseras iväg till en annan hamn.

– Kajen som pråmen ligger vid nu är alldeles för klen för att klara av vikten av både kranar och pråmen om den skulle lyftas här. Därför tar vi den till Tjärhovet där vi har förstärkta kajplatser som klarar påfrestningen, säger Mats Gustafsson, vd Kalmar hamn.

Ansvaret en komplicerad fråga

Efter att flytkuddarna kommit på plats och dykare fäst rep i både fören och aktern på pråmen drogs den sedan långsamt ut från kajen. Under fredagen kommer kranar som ska lyfta upp pråmen på land och sedan fortsätter arbetet med att reda ut vem som ska ta hand om den.

– Det är ett aktiebolag som äger den och ägaren är avliden. Vi för dialog med dödsboet för att försöka reda ut vem som ska ta ansvar för den. Men det är en komplicerad historia, säger Mats Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet