Foto: SVT

”Låt föräldrarna betala”

Publicerad

Det handlar om försäkringsbolagets krav på föräldrarna till de båda 13-åringar som har erkänt att de anlagt branden i Sandsbro skola. Föräldrarna krävs på 25 miljoner kronor.

Väldigt många har skrivit i tråden som handlar om försäkringsbolagets krav, och de flesta tycket det är bra.

Motiveringarna skiljer sig åt. Några menar att föräldrarna måste ta sitt ansvar, inte bara för att barnen har satt eld på skolan, utan också för att de har haft möjlighet att hantera fyrverkerier, som är olagliga för minderåriga. Andra framhåller signalvärdet. Några menar att fyrverkerier måste förbjudas och att försäljarna av dem har ett ansvar. Tonen i inläggen är på sina håll ganska oförsonlig.

Försvarar föräldrarna

Senare i tråden kommer en hel del röster som försvarar föräldrarna och som ifrågasätter det rimliga i att bli skuldsatt med ett enormt belopp. Och någon skriver:

”Men vilken lynchmobb, hur många här har inte gjort något dumt som barn som ni heller inte vill skylla era föräldrar för?.....Klart att föräldrar till viss del ansvarar för hur ett barn blir socialt, men ansvaret är långt ifrån enbart föräldrars.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer