Det här är almsjuka

Publicerad

Almsjukan är spridd över hela södra Sverige och angriper almar titt som tätt. Biologerna befarar att almen till sist kommer dö ut i våra trakter ifall det fortsätter såhär. Dessutom verkar det inte finnas mycket att göra för att förebygga sjukdomen.

– Almsjuka är en svampsjukdom som kom till Sverige på 50-talet. Den finns i två former, en som är aggressiv och en som är mindre aggressiv. Det är den aggressiva som angripit många träd i almens utbredningsområde i Sverige. Den sprids av skalbaggar som etablerar sig i träden, säger Thomas Johansson, biolog på länsstyrelsen i Kalmar.

Öland är inget undantag utan almsjuka beräknas nuförtiden vara spridd över hela landet. Något som enligt Thomas Johansson riskerar att döda i princip 90 procent av alla almar i landet. Som en del andra svampsjukdomar som drabbar träd, som till exempel den svampsjukdom granbarkborrarna för med sig till granar, sprids den av en skalbagge som kallas för almsplintborren.

– De lägger ägg i träden och för med sig svampen samtidigt. När skalbaggarna spridit ut sig och flyttat vidare utvecklar träden symptomen. Det vill säga att när vi märker att trädet är påverkat av almsjukan har skalbaggarna redan spridit sig vidare. Därför bedömer vi att det är väldigt svårt att förebygga den här sjukdomen, säger Thomas Johansson.

Gotland har försökt stoppa sjukdomen

På Gotland har det under ett antal år pågått försök med en ekoplugg, ett gift som dödar hela trädet samt dess rötter, för att försöka ta kål på de smittade almarna och skalbaggarna som lever i dem. Men det är inte säkert att denna metod skulle fungera i resten av landet, där sjukdomen är utbredd.

– Det finns olika meningar kring ifall försöket på Gotland kommer att lyckas eller inte. Gotland har fördelen att det är en ö, en bra bit ifrån fastlandet och att spridningen av skalbaggarna dit är svårare helt enkelt, säger Thomas Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.