Foto: Foto: Scanpix

Det våras för sopsortering

Uppdaterad
Publicerad

Dina sopor är inte bara skräp, dyk ner i soptunnan och lär dig återvinna rätt. Ur 1000 gamla gymnastikskor kan man exempelvis få värme för en hel månad.

Många noga med sorteringen

Det är många av Växjöborna som är noga med att inte blanda hårdplast med mjukplast. 97 procent av de boende i Växjö kommun sorterar sina sopor, det visar en undersökning som kommunen gjort för att kartlägga hur invånarna ställer sig till sopsortering på olika sätt. Nio av tio Växjöbor ansåg även att matavfallssorteringen fungerade bra i kommunen.

Blir nytt material eller energi

Efter att sopbilen hämtat våra sopor så skickas de vidare till en förbränningsanläggning. Där omvandlas energin i avfallet till fjärrvärme. Växjö kommun har åtta återvinningscentraler som tar emot grovavfall till återvinning. Drygt 90 procent av det som lämnas till återvinningscentralerna kommer till nytta igen i form av återvunnet material eller energi.

Rester av målarfärgen, nagellack, myggmedel, mobiltelefoner, glödlampor och batterier är exempel på sådant som ska till kommunens insamlingsplats för farligt avfall.

Enligt undersökningen var endast 8 procent av Växjöborna missnöjda med hur sopsorteringen fungerade i kommunen.

Fakta om sopor

1 000 blöjor får man ut 59 kWh el, vilket kan hålla en lågenergilampa tänd i 5 900 timmar.

1 000 potatisskal som rötas kan ge fordonsgas som driver en personbil i 1,2 km.

1 000 bananskal ger energi som man kan köra närmare 100 kilometer med.

Källa: Avfall Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.