Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diba Moshiri vann årets innovationsstipendiat för gymnasieelever. Hör henne berätta om sin app-idé. Foto: Gry Nanker/SVT

Dibas vinnande idé: Skanna bortsprungna katter genom app

Publicerad

Att identifiera bortsprungna katter genom en app är en prisvinnande idé. Diba Moshiri från Västervik vill ta fram en tjänst som kan läsa av katters id-chip.

Diba Moshiri, som går andra året på Västerviks gymnasium, vill utveckla en app för att alla ska kunna identifiera bortsprungna katter. Med appen ska användaren kunna läsa av kattens id-chip snabbt och smidigt utan att behöva kontakta veterinär.

– Genom teknologin i mobilen ska man kunna läsa av chip och så kommer kattens profil upp med information om både katten och ägaren, säger Diba Moshiri.

Hur appen och teknologin ska fungera är ännu inte klart men Diba hoppas kunna fortsätta med projektet under sitt tredje år i Västerviks gymnasium.

– Antingen kommer jag jobba på appen som ett UF-företag eller så får jag kontakta företag som jag kan jobba med.

Kan underlätta för katthem och veterinärer

För att identifiera en bortsprungen katt idag måste man oftast gå genom organisationer, exempelvis veterinärer eller katthem, som har tillgång till chipläsare.

Kicki Lundberg, som jobbar på Katthemmet Oskarshamn, gillar Dibas idé och tror att den kan underlätta mycket för de som jobbar med katter.

– Det är inte många som har chipläsare så det skulle spara oss mycket arbete om folk själva kan skanna katten, säger Kicki Lundberg.

Idén vann stipendium

Dibas idé vann årets innovationsstipendiat bland gymnasieelever i Sveriges största innovationstävling för unga. Stipendiet är på 25 000 kr och kommer enligt Diba hjälpa mycket för att kunna starta upp projektet.

– Jag är verkligen så glad, jag trodde inte att jag skulle vinna så jag känner mig mycket mer motiverad nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.