Foto: TT/SVT.

Falsk polis ringer: ”Din son är skjuten”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för falska poliser som genom att lämna chockartade besked lurar äldre på bankomatkort och smycken. Hundratusentals kronor har på detta sätt försvunnit och ett 25-tal anmälningar har kommit in till polisen.

Falska poliser ringer upp äldre personer kring 80-års åldern för att leverera besked om att en nära släkting blivit skjuten.

– Ett sådan besked kan göra att man hamnar i chocktillstånd och detta vill bedragarna utnyttja, säger Robert Loeffel, presstalesperson för Polisen region syd.

Ska skydda mot ”bedrägeriattack”

I nästa steg ber bedragarna att lägga bankomatkort, kod samt smycken i en plastpåse med argumentet att bedrägeriattacker är riktade mot dem. Påsen hämtas senare av falsk polis eller falsk banktjänsteman. 

På så sätt har ett 25-tal personer drabbats i Markaryds kommun och i nordöstra Skåne, enligt polisen.

– Det är pengar som tagits ut i bankautomater och det rör sig om hundratusentals kronor som stulits på det här sättet. Även smycken har tagits men det har vi inte kunnat sätta ett värde på, säger Robert Loeffel.

Polisen varnar

– Vi från polisen kommer aldrig någonsin till dig och ber dig överlämna värdesaker. Får man ett sådant samtal ska man bara lägga på, säger Robert Loeffel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer