Disa Horner samlar vittnesmål om övergrepp i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Disa Horner, 17-årig gymnasieelev från Växjö, är en av intiativtagarna till uppropet #tystiklassen där vittnesmål om övergrepp mot skolelever samlats.

Disa Horner startade uppropet #tystiklassen tillsammans med Julia-Desireé Obitian. Gruppen har närmare 1 700 medlemmar som skrivit om sina upplevelser om sexuella övergrepp och trakasserier.

Disa Horner berättar om hur hon reagerade när hon läste alla vittnesmål.

– Jag har läst hundratals berättelser, och det har varit väldigt omskakande och berörande – och väldigt förfärande. Men jag har inte blivit så förvånad, och det kanske är det värsta – att jag inte blir förvånad. För jag vet att det finns en sådan här tystnadskultur, säger Disa Horner.

– Det jag reagerade starkt på var att det var så pass många i tidig ålder, redan i sex- sjuårsåldern, och att det var så grovt då.

Disa Horner har länge varit engagerad i feministiska frågor, och när #metoo fick så stort genomslag kände hon att hon ville göra något tillsammans med Julia-Desireé Obitian.

– När uppropen kom och vi såg vilket bemötande de fick – att det togs på allvar – så såg vi det här som ett sätt att lyfta sexuella trakasserier inom skolvärlden.

Beteendena börjar tidigt

Disa Horner vill sätta fokus på att det börjar redan i skolan – och att det då handlar om barn. Och att det förebyggande arbetet måste ske i tidig ålder.

– Det är klart att barn påverkas från hemmet, men vi formas väldigt mycket som människor i och av skolan. De här beteendena och attityderna börjar tidigt, men det är också i skolan vi har möjlighet att komma åt det, säger Disa Horner.

Hon tycker inte att det räcker att prata en kvart om samtycke på högstadiet.

– Det jag gärna skulle vilja se är utbildning från tidig ålder i genus och jämställdhet – hur man ska respektera varandra som individer. Sedan tycker jag att det ska vara en del av det pedagogiska arbetet, och ingå på lärarutbildningen, säger Disa Horner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.