Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se förberedelserna inför kvällens discofest på Borgholms stadsmuseum. Foto: Fanny Asplund/SVT

Discokväll på Öland – ska återuppliva gammal nöjesmetropol

Publicerad

Under fredagen och lördagen ska 70- och 80-talsatmosfär skapas på stadsmuseet i Borgholm. Då är det dags för ”Disco inferno” – ett musikevenemang som anordnas av museet och elva ölandsmusiker. 

Initiativet kommer från ölandsmusikerna som var uttråkade i coronapandemin.

– Är det någonting man har saknat så är det att spela inför publik. Det har ju inte varit möjligt. Men nu är det, det. Därför tog vi det här initiativet, säger projektledaren och musikern Jonas Gustavsson.

The Big Pipe band står under kvällen för disco och funk, medan tributebandet The Moose Brothers står för soul och blues.

”En nöjesmetropol”

Att det blev just discotema är för att musikerna vill återskapa den gamla partymiljön som fanns i Borgholm förr om åren.

– Jag var själv här på 80-talet och då var Borgholm en nöjesmetropol, då var det den här musiken vi dansade till, säger Jonas Gustavsson.

Musikkvällarnas arrangörer: Jonas Gustavsson, musiker, och Christina Erlandsson, ordförande i Ölands kulturminnesförening som driver Borgholms stadsmuseum. Foto: Fanny Asplund/SVT

Sittande discodans 

Efter att en del av coronarestriktionerna lyfts är det i dagsläget tillåtet att ta in 3000 personer om de har en egen sittplats. Men för att vara på den säkra sidan tar Disco inferno in 150-200 sittande personer.

– Brandmyndigheten har godkänt 500 personer, men med hänsyn till covidreglerna vill vi ge människor en god förutsättning att kunna hålla avstånd, säger Jonas Gustavsson.

Discomusik och dans hör för många ihop, men Jonas Gustavsson försäkrar att sittande discodans fungerar.

– Det går faktiskt att dansa sittandes och det funkar. Man kan göra massa rörelser med armarna.

Se förberedelserna inför kvällen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer