Foto: TT

Djurhållare inbjudna till kommunmöte efter torkan

Uppdaterad
Publicerad

Ett fyrtiotal djurhållare i Lessebo kommun har bjudits in till ett diskussionsmöte med kommunen under tisdagskvällen, för att kunna berätta om nytillkomna behov efter sommarens svåra torka.

Till följd av värmen och torkan lider många djurhållare foderbrist, och de låga vattennivåerna har ökat risken för sinande brunnar.

Lessebo kommun har därför bjudit in ett fyrtotal djurhållare i kommunen som har främst nöt, häst och får för att få reda på hur kommunen kan stötta lantbrukarna i konsekvenserna av torkan.

Lessebo

– Vi vill ta del av deras behov och se vad kommunen kan hjälpa till med, säger miljösamordnare Ullabritt Rundqvist.

Lånar ut kommunal betesmark

Ullabritt Rundqvist menar att den nederbörd som fallit den senaste tiden inte har förändrat det krisartade läget, och bevattningsförbudet gäller fortarande.

Som hjälp för djurhållarna har kommunen bland annat gett möjlighet för djurägare att använda kommunal mark för bete. Tillsammans med räddningstjänsten vill Lessebo kommun också inventera vilka resurser som finns i form av bland annat vattentankar som kan användas i samband med skogsbränder eller vattentransporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lessebo

Mer i ämnet