Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Pia och Dmytro hjälper funktionshindrade fly från Ukraina

Publicerad

När kriget kom hade Dmytro Schebetyuk precis flyttat till en ny anpassad lägenhet i Kiev. Rysslands attack fick honom han att lämna sitt hem för att försöka hjälpa andra funktionshindrade ut ur landet. Han har åkt skytteltrafik in och ut ur Ukraina och med stöd från den ideella föreningen Funkibator i Växjö försöker han nu få funktionshindrade flyktingar till Sverige.

Funkibator jobbar just nu med att bygga upp ett nationellt nätverk i Sverige för att stödja personer med funktionsnedsättning. Det är enligt Funkibators grundare och ordförande Pia Hammargren viktigt för att kunna hjälpa flyktingar med funktionsnedsättning att fly landet.

Hon har daglig kontakt med Dmytro Schebetyuk som finns på gräsen mellan Ukraina och Polen.

Hör Pia Hammargren och Dmytro Schebetyuk berätta i klippet ovan.

– Innan kriget bröt ut så arbetade Dmytro i ett projekt för att hjälpa personer i Ukraina med funktionsnedsättning. Han har fortsatt sitt arbete med ett annat fokus, nämligen att hjälpa personer med funktionsnedsättning att fly. Han har bil och bygger ett nätverk av personer, som oss, som kan hjälpa till, säger Pia Hammargren.

Körde hundra mil för att hjälpa

Funkibator drivs på helt ideell basis och det utgår inget ekonomiskt stöd från Funkibator till Dmytro Schebetyuk. Inte heller från dem han hjälper. En av dem Dmytro Schebetyuk hjälpt ut från Ukraina är Pikula Oksana.

– Han satte sig personligen och körde 100 mil i sin privata bil för att hjälpa henne. Från gränsen mellan Ukraina och Polen, vidare upp till färjelägret och färjan mellan Sverige och Polen. Hon behövde att vi sedan mötte upp direkt när hon kom till Sverige då hon behövde sjukvård, berättar Pia Hammargren, och fortsätter:

Dmytro Schebetyuk körde 100 mil för att hjälpa Pikula Oksana fly från Ukraina till Sverige. Foto: Privat

– Det är här Funkibator kan hjälpa till, med vårt nätverk i Sverige. Vi kan fylla igen de luckor som kan uppstå mellan olika myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.