Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Anna Roos, biolog vid Naturhistoriska riksmuseet, att det är väldigt ovanligt med delfiner i Östersjön. Foto: William Frykfeldt/SVT

Död delfin hittad norr om Kalmar: ”Jätteovanligt i Östersjön”

Uppdaterad
Publicerad

En död delfin hittades vid en strandkant norr om Kalmar på långfredagen, något Barometern var först med att rapportera.

Fyndet gjordes av några privatpersoner på långfredagen.

– Jag blev förvånad och uppspelt, men mest förvånad, säger Henrik Johansson från Öland som besökte strandkanten norr om Drag under långfredagen.

Polisen uppmanade honom att mejla bilder till Naturhistoriska riksmuseet, som efter att ha sett bilderna är helt säkra på att det är en delfin.

– Polisen bad mig skicka in bilder till Naturhistoriska riksmuseet och det gör jag. Då får jag tillbaka ett mejl från dem som bekräftar att det är en delfin, säger Henrik Johansson.

– Jag såg det på tänderna. Det är jätteovanligt med delfiner i Östersjön, säger Anna Roos, biolog vid Naturhistoriska riskmuseet.

Den döda delfinen är 1,5 meter lång. Om en obduktion blir av så kommer den troligen att ske på tisdag.

Och fyndet har lockat besökare till området under påskhelgen.

– Den var inte svår att hitta. ”Hajfenan”, såg det ut som, sticker upp vid strandkanten, säger Kerstin Karlsson, som tog sig dit för att få en titt.

Det var på långfredagen som Henrik Johansson hittade den döda delfinen norr om Drag i Kalmar kommun. Foto: Privat/Henrik Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.