Döda ålar har plockats upp ur Helgasjön i Växjö. Foto: Viktoria Avander

Döda ålar hittades i Helgasjön i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Ett okänt antal döda ålar hittades i Helgasjön i Växjö under slutet på juli. Detta är en ovanlig företeelse enligt många, men enligt fiskerikonsulenten är det inte förvånande att det sker.

Detta skriver Smålandsposten. Att fiska ålar i Växjös vatten är inte lätt enligt stadens sportfiskeförening, då ålar inte är de enklaste att hitta. Därför kommer det som en överraskning att fyndet har gjorts i Helgasjön.

– Under alla år jag har bott i Växjö har jag aldrig sett ålar i den sjön, säger Jan Sjöwall, ordförande på Växjö Sportfiskeförening.

Växjö

Men enligt Carl-Johan Månsson som är fiskerikonsulent på Hushållningssällskapet, borde ålarna trivas i insjöar.

– Den är inte på något sätt borta från svenska insjövatten. Den är duktig på att vandra och troligtvis kommer dessa ålar från anslutande sjövatten, säger han.

Går att ta hand om fisken

Teorierna är många om hur fisken kan ha dött när den hittades i Helgasjön. Att det rör sig om ett större utbrott tror inte fiskerikonsulenten.

– Det här händer ibland. I det här fallet kan det gälla syrebrist. Fisken kan också ha varit uttorkad, säger Carl-Johan Månsson.

Han säger att det går att ta hand om upphittad ål som självdött, om den fortfarande håller god kvalitet.

– Det går att ta vara på den om den har behållit sina färger.

Temperaturerna gynnsamma för ålen

Den extrema torkan har gjort det svårt för många landdjur, som har svårt att svalka sig och hitta föda. För ålen ska det inte vara några större problem att överleva i hettan.

– Temperaturerna är bra för ålen. Den är dessutom en riktig allätare som lätt kan hitta föda, alltifrån bottendjur till kräftor. Försurade vatten är däremot inte så bra för ålar, säger Carl-Johan Månsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet