Foto: SVT och TT

Dödsolyckan i Markaryd: Andra allvarliga olyckan på företaget

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens dödsolycka på ett företag i Markaryds kommun där en man i 50-årsåldern klämdes i en maskin utreds som vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.  SVT Småland kan berätta att en allvarlig arbetsplatsolycka inträffat även tidigare på företaget, och även då var en maskin inblandad i händelseförloppet.

Redan 2018 inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka på företaget, som sysslar med produktion inom odling och trädgård. Då fick en 20-årig medarbetare tre fingrar avskurna i en maskin.

I Arbetsmiljöverkets utredning i samband med olyckan står att arbetsmiljöinspektören då gjorde bedömningen att företaget hade ett ”mycket bristfälligt systematiskt arbetsmiljöarbete”, exempelvis hade inga dokumenterade skyddsronder genomförts.

Efter olyckan gjorde företaget förändringar för att åtgärda säkerhetsbristerna och ärendet avslutades av Arbetsmiljöverket. Företaget dömdes ändå för arbetsmiljöbrott och fick betala en företagsbot på 200 000 kronor.

Utreds för arbetsmiljöbrott

Nu utreds alltså företaget på nytt, efter fredagens dödsolycka. Parallellt med Arbetsmiljöverkets utredning har åklagare vid Riksenheten för arbetsmiljömål i Malmö även inlett förundersökning om arbetsmiljöbrott.

– Det finns skälig anledning att anta att han dött på grund av att arbetsgivaren inte har hållit koll på sina skyldigheter som arbetsgivare, säger åklagare Lars Magnusson, som kommentar till varför han valt att inleda förundersökning.

Maskin har undersökts

Enligt Lars Magnusson är maskinen som mannen klämdes i i fokus för utredningen. Maskinen har undersökts tekniskt på plats av polisen. Man har även genomfört förhör, men fler förhör återstår.

– Det fanns de som jobbade där samtidigt, men kanske ingen som sett hela händelseförloppet, säger han.

SVT Nyheter Småland har varit i kontakt med företrädare för företaget som i nuläget inte vill kommentera vare sig fredagens händelse eller den tidigare arbetsplatsolyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.