Under de senaste 20 åren har dödligheten i KOL ökat dramatiskt bland kvinnor. Till viss del kan det förklaras av att kvinnor drabbas värre av att röka, enligt ny forskning. Foto: TT.

Dödstalen i KOL dubblerat bland kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen kan till viss del förklaras av att andelen kvinnliga rökare har varit större och att kvinnor drabbas värre av rökning.

År 1997 dog 12,1 av 100 000 kvinnor av KOL (Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom) i Kalmar län, enligt åldersstandardiserad statistik från Socialstyrelsen.

2016 hade andelen stigit till 29,2 av 100 000 kvinnor, en ökning med 139 procent.

Under samma tidsperiod ökade dödstalen för män enbart med 21 procent.

– Flera pågående studier undersöker varför vissa människor utvecklar KOL lättare än andra. Mycket tyder på att kvinnors lungfunktion drabbas värre av att röka och nu har en rad molekylära skillnader mellan könen identifierats, säger Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin och medicinskt sakkunnig på Hjärt-Lungfonden.

Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin på Karolinska Institutet. Foto: Hjärt-Lungfonden

Andelen kvinnliga rökare har varit större än andelen män sedan tidigt 90-tal, men ny forskning visar även att kvinnor drabbas värre av rökning än män.

Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha KOL. Cirka en fjärdedel av dessa har aldrig rökt. Nästan 3 000 människor i Sverige dör varje år av KOL, enligt Hjärt-Lungfonden.

KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom) är en inflammatorisk sjukdom i luftrör och lungor som karakteriseras av långsamt ökande förträngning av luftrören. Foto: Hjärt-Lungfonden

Fem vanliga symptom på KOL

– Andnöd vid fysisk ansträngning – att ha KOL brukar liknas vid att andas genom ett sugrör.

– Täta och långdragna luftvägsinfektioner.

– Hosta och upphostning av slem.

– Svår trötthet som inte går över vid vila.

– Ofrivillig viktnedgång.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.