Foto: Jessica Gow/Leif R Jansson/TT

Hovrätten friar Eskil Erlandsson för sexuellt ofredande

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) frias för sexuellt ofredande. Det står klart när Svea hovrätt på torsdagen meddelade sin dom.  Men hovrätten var inte enig.

Det var i mars 2019 som den förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) lämnade sin riksdagsplats efter att tre kvinnliga riksdagsledamöter berättat att de ska ha utsatts för ”oönskad beröring” av Erlandsson.

Tingsrätt och hovrätt överens

Anklagelser som ledde till åtal. Domen i Stockholms tingsrätt kom för snart ett år sedan, i december 2019. Tingsrätten friade Erlandsson för tre fall av sexuellt ofredande.

Eskil Erlandsson i rätten

Två av kvinnorna valde att gå vidare till Svea hovrätt, som meddelade sin dom i fallet under torsdagen.

Ej tydlig sexuell prägel

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning om att Eskil Erlandsson berört de två kvinnorna men att det inte varit av någon tydlig sexuell prägel.

Eskil Erlandsson har inte heller med varken ord eller handling i övrigt  gett uttryck för sexuellt intresse för kvinnorna skriver hovrätten – som där med kommer fram till att tingsrättens friande dom ska stå fast.

Ej enig hovrätt

Hovrätten var dock inte enig, två av tre hovrättsråd valde att fria Erlandsson. Ett hovrättsråd hade en skiljaktig mening och gick på målsägandens linje om att beröringen varit medveten och att Erlandsson därför ska dömas för sexuellt ofredande i två fall.

Förnekar brott

I tingsrätten sade Eskil Erlandsson att han inte har något minne av att han vidrört kvinnorna, utan i så fall råkat komma åt dem dem när han masserat lederna i sina händer.

Erlandsson fick för 20 år sedan diagnosen Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan som den också kallas, vilket leder till att fingrarna kröker sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskil Erlandsson i rätten

Mer i ämnet