En person med flera psykiatriska diagnoser fick hjärtstillestånd i hemmet efter att ha druckit stora mängder vatten och blivit vattenförgiftad.
Efter en hjärt- och lungräddning startade hjärtat igen men patienten var djupt medvetslös.
På sjukhuset konstaterades att patienten hade mycket låga nivåer natrium i blodet vilket bedömdes vara en följd av att patienten druckit mycket vatten och som orsakade hjärtstoppet.
Felaktig behandling
Behandlingen som gavs på sjukhuset kan ha försämrat kroppens möjlighet att göra sig av med vattenöverskottet, enligt regionen kan detta ha bidragit till att patienten avled fem dagar senare.
Att dricka stora mängder vatten kan vara livshotande eftersom det kan leda till svår hjärnsvullnad. Att vattenförgiftning leder till hjärtstillestånd är mycket ovanligt.
Anmälan enligt Lex Maria
Region Kronoberg anmäler sig enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Regionen konstaterar att behandlingen som patienten fick, inte bedöms ha gynnat patienten och kan ha bidragit till att patienten dog.
Vattenförgiftning
Den som dricker för mycket vatten under kort tid kan drabbas av så kallad vattenförgiftning, som innebär att vattenhalten i kroppen blir för hög i förhållande till natriumhalten i blodet. Tillståndet är akut och potentiellt livsfarligt, med symtom som huvudvärk, kräkningar, muskelsvaghet och förvirring. En av de allvarligaste riskerna uppstår när hjärnans celler tar upp vatten och sväller.
Dricker du till exempel 5-10 liter vatten på kort tid kan allvarliga hjärnskador uppstå.
Källa: Karolinska institutet