Foto: SVT/Ricardo Garcia

Dressiner allt viktigare för bevarandet av Smalspåret

Uppdaterad
Publicerad

Inkomsterna från uthyrning av dressiner gör att framtiden ser ljus ut för Smalspåret som aldrig lyckats bli lönsam, förrän nu.

Sedan starten år 1879 har Smalspåret, som en gång i tiden löpte mellan Växjö med Västervik, haft svårt att få ihop ekonomin. Olika ägarkonstellationer testades men konkurrensen från bland annat bilar och lastbilar blev för tuff. 

Men på senare år har man funnit ett sätt att låta rälsen mullra igen.

– Intresset för att trampa dressin har ökat mycket de senaste åren, nu är det högsäsong och det är alltid fullbokat, säger Magnus Höjding från föreningens Smalspåret Växjö-Västervik.

Viktig turistattraktion

På 80-talet lades persontågstrafiken ned och upprivning av banan låg nära till hands. Men tack vare lokala och ideella krafter har delar av banan kunnat bevaras. Idag finns möjlighet att trampa dressin i Hultsfred, Virserum och Åseda.

På sträckan Hultsfred-Målilla är det många turister på rälsen, dressin har blivit en viktig turistattraktion som engagerar både kommunen och turistbyrån.

Lisbeth Dehlin är från Hultsfred och trampar dressin för första gången.

– Jag har cyklat till Målilla, fram och tillbaka, sammanlagt blir det 24 kilometers cykling och det känns bra. Lite stum i benen och lite ont i rumpan men det var en trevlig och naturnära åktur, säger hon.

Vill bevara smalspåret

Inkomsterna från dressinuthyrningen ger föreningen ett visst lugnt och kanske ett sätt att äntligen göra banan lönsam, även om det gäller bara några sträckor.

– Jag jobbar ideellt och det gör alla i föreningen. Pengarna går till att få verksamheten att växa och framförallt för att bevara Smalspåret som många människor i Småland har kämpat för att bevara, säger Magnus Höjding.

Smalspåret

Bredden mellan skenorna är 891 mm, därmed benämningen smalspår.

Sträckan Växjö-Åseda finns inte längre, upprivning började år 2000.

Sträckan Hultsfred-Västervik drivs av Tjustbygdens Järnvägsförening, TJF. På sommartid finns möjlighet att åka persontåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.