Drönare ska göra maskiner och människor trygga under vägbygge. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Drönare och satelliter kan upptäcka stöldligor vid vägbygge

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska E4 utanför Ljungby byggas om till tvåfilig motorväg. Personal och maskiner kan komma att skyddas genom elektronisk märkning och drönare. Det berättade P4 Kronoberg i morse.

Polisen har storslagna planer kring det stora ombygget av E4:an förbi Ljungby. Förhoppningen är att kunna övervaka den drygt tre mil långa arbetsplatsen med hjälp av drönare och satelliter och på så sätt skrämma bort stöldligor som vill åt dyr utrustning.

– Man kan via satellit inhägna ett område virtuellt och till detta så har man då drönare som man kan skicka upp och filma om man upptäcker oegentligheter, säger Anders Karlsson, lokalpolischef Västra Kronoberg till P4 Kronoberg.

Både personal och utrustning kommer att märkas elektroniskt. Genom en app i telefonen kan man sedan se var personer och saker befinner sig.

Förhoppningen är att EU ska bidra med pengar till satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.