Med två lag från Småland i allsvenskan hoppas Smålands fotbollsförbund att fler tjejer ska ta steget upp till seniorverksamhet. Foto: SVT

Dubbelt småländskt i allsvenskan ger hopp om fler damer

Uppdaterad
Publicerad

Många tjejer väljer att sluta spela fotboll när de kommer upp i 15-årsåldern. Smålands fotbollförbund hoppas att det faktum att två småländska lag just nu spelar i allsvenskan ska leda till en förändring.

– Idag ser vi att vi tappar spelare mellan åldrarna 15 till 19 år. Det är inte unikt för Småland utan det ser likadant ut i flera distrikt, säger Mats Larlind som är ansvarig för seniorverksamheten på Smålands fotbollförbund.

Det var 15 år sedan en damallsvensk match senast spelades i Småland. På söndag debuterar både IFK Kalmar och Växjö DFF i den svenska fotbollens högsta liga.

Mats Larlind, ansvarig för seniorverksamheten på Smålands fotbollförbund. Foto: SVT

Efter en lång allsvensk torka i Småland blir det återigen möjligt att se Sveriges bästa spelare på nära håll. Detta är något som Smålands fotbollsförbund hoppas ska få fler tjejer att ta steget upp till seniorverksamhet.

– Två allsvenska lag från Småland ger mer snack i tv och media och förhoppningsvis gör det att fler tjejer väljer att fortsätta spela fotboll några år till, säger Mats Larlind.

Betydelse för hela distriktet

Hanna Höckert var med för 15 år sedan när Östers IF spelade i allsvenskan. Idag tränar hon Växjö DFF:s 15-årslag. Hon hoppas att två småländska lag i högsta eliten ska få betydelse för juniorspelarna i hela distriktet.

– De får se att steget inte kanske är så stort som de tror. Men också vad som krävs för att lyckas. Jag hoppas inte bara att våra tjejer utan även tjejer från andra föreningar tar chansen att titta på damallsvenskfotboll.

Hanna Höckert var med för 15 år sedan när Östers IF spelade i allsvenskan. Idag tränar hon Växjö DFF:s 15-årslag. Foto: SVT

Växjös 15-åringar föddes samma år som Öster åkte ur allsvenskan. En gång om året åker klubben till Skåne för att se på allsvensk match. Nu kan man istället få uppleva det på hemmaplan.

– Det känns jättekul att Småland kan komma så högt upp, allsvenskan känns stort, säger Matilda Nivard som spelar i Växjö DFF:s 03:or.

Tänker du själv på att spela a-lag och seniorfotboll?

– Ja det är absolut mitt mål att spela i a-laget, avslutar Matilda Nivard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö DFF klara för Allsvenskan

Mer i ämnet