Ronnie Björkström, avdelningschef för vatten- och avlopp och renhållning i Mönsterås kommun. Foto: William Frykfeldt/SVT

12 meter lång lotsbåt dumpad på återvinningen – ägare vägrar flytta den

Uppdaterad
Publicerad

En gammal lotsbåt ligger på en sandkulle på Mörkeskogs avfallsanläggning utanför Mönsterås. Där har den legat i snart ett år eftersom ägaren inte vill hämta den – eller betala kommunen som lagt ut över 150 000 kronor på att rädda båten från att sjunka.

Det var i slutet av 2020 som lotsbåten MS Lion började ta in vatten där den låg i Mönsterås hamn. Räddningstjänsten gjorde flera försök att rädda båten; med hjälp av länspumpar tömde man båten på vatten, och anlitade även dykare för att rädda båten från att sjunka.

Men till slut ansågs situationen ohållbar och kommunen valde att transportera båten till den närliggande avfallsanläggningen Mörkeskog, där den nu stått i snart ett år.

– Vi vill ju bli av med den här, säger Ronnie Björkström, VA-renhållningschef på Mönsterås kommun.

Konflikt kring ägandeskap

Kommunen anser att man har identifierat ägaren till båten: En äldre man som arrenderat platsen i hamnen där båten låg under många år.

Det är denna person man anser är betalningsskyldig till kommunens faktura för räddningsaktionen – en faktura som landar på nära 150 000 kronor. Men den påstådda ägaren vägrar.

SVT har varit i kontakt med ägaren, som inte vill medverka med namn och bild, men säger till SVT att han inte mottagit den dokumentation som skulle göra honom till ägare från den förra ägaren. Han anser därför att han inte bär något ansvar för båten.

Vägrar betala

Han vägrar också betala omkostnaderna eftersom han anser att kostnaden blivit orimligt hög, och att båten hade kunnat bärgats till ett varv i närheten för en bråkdel av priset.

– Det är ju inte pengar som kommunen vill lägga ut för att ta hand om någon annans båt, säger Ronnie Björkström.

– Nu kommer nog Kronofogden hjälpa oss att försöka få honom att ta sitt ansvar.

Se den dumpade båten i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.