Transporten av hennes avlidne man, den knappa milen från boendet i Lindsdal till bårhuset i Kalmar, kostade dödsboet 3500 kronor. Eftersom han gick bort en helg var transporten extra dyr. Något som fick Ruth att agera och reagera.
– Jag tycker ju att det är konstigt att man inte är lika, ens för döden, säger hon.
När räkningen kom till Ruth satte hon igång och tog reda på hur det ser ut i andra kommuner.
– Det är ju inte den avlidne som drabbas, utan dödsboet, säger Ruth.
Ville ha en enhetlig avgift
Eftersom det är kommunerna som har ansvaret för transporten mellan det särskilda boendet och bårhuset ansåg Ruth att kommunen bör ta hand om fakturan från begravningsbyrån och sedan fakturera dödsboet en enhetlig summa lika för alla i Kalmar kommun.
Därför skrev hon det medborgarförslag som kommunfullmäktige har att ta ställning till vid dagens sammanträde. Det innebär att kostnaden för transport av avlidna kommer att kosta 1500 kronor. Eller lika mycket för dödsboet, oavsett vilken tidpunkt den avlidne transporteras eller hur långt det är mellan kommunens särskilda boende och bårhuset.
Har fått mycket uppskattning
För Ruth Gunnarsson känns det mycket bra.
– Jag har fått mycket uppskattning för att jag stridit för det här. Det är många som tycker att det är bra att det blir en förändring, säger hon.
– Jag tror att det är en känslig fråga, detta att ifrågasätta sådana här kostnader. Efter att en anhörig har gått bort har man mycket annat att tänka på, säger Ruth som tillägger att om det inte varit så att hon fått ett tillägg för jourtid hade hon kanske aldrig skrivit sitt medborgarförslag.
Medborgarförslag
Sedan ungefär 15 år tillbaka finns det i de allra flesta svenska kommuner möjlighet att skriva ett medborgarförslag till kommunfullmäktige i den kommun man bor.
Den rätten gäller inte bara de som har rösträtt utan också barn och ungdomar och utländska medborgare utan lokal rösträtt.
Det går att skriva medborgarförslag även till det landsting eller den region som man bor i.