Nu ska E4:an i Ljungby bli motorväg – trafiken leds om

Uppdaterad
Publicerad

E4:an ska knytas ihop från Helsingborg till Gävle och därför kommer motortrafikleden vid Ljungby byggas om till en motorväg med två körfält i vardera riktning. Från och med måndagen den 13 maj kommer därför trafiken mellan trafikplats Hallsjö och Toftaholm ledas om under en veckas tid.

– Det är alltid besvärligt för trafikanter och boende när vi måste leda om trafik. På E4 rullar runt 13 000 fordon per dygn därför är viktigt att man som bilist visar hänsyn till varandra och till de som arbetar och bor längs vägen. Jag uppmanar alla att köra försiktigt och visa hänsyn, säger Anna Karlsson, projektledare på Trafikverket.

Följer riktlinjer

Eftersom E4:an går rakt igenom vattenskyddat område i Bergaåsen, den plats där boende i både Alvesta och Växjö får sitt dricksvatten, ska det byggas täta diken, räcken som klarar att bli påkörda av tunga fordon och ett mitträcke i betong.

Detta är bara den första etappen av det arbete som skapar en fyrfältad motorväg förbi Ljungby och beräknas vara klart hösten 2020. Men hela sträckan mellan Kånna och Toftaholm, är på totalt 3,2 mil.

– Hela arbetet kommer ske på fem sträckor och startar i den norra delen av E4:an för att sedan avslutas längst i söder. Projektet beräknas vara klart år 2022, säger Anna Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.