Edholm söker kvinnor i Kalmars historia

Publicerad

Isa Edholm är lite av en pionjär inom journalistiken i Sverige. Idag bor hon i Kalmar och trots att hon numera är pensionär så brinner hon fortfarande för frågor som rör jämställdheten.

Numera bor Isa Edholm i Kalmar och det har gått drygt 30 år sen Isa var med och startade Radio Ellen.
– Det som gläder mig att jag än idag kan träffa folk som säger åh Radio Ellen, berättar Isa Edholm som  för Smålandsnytt.

Program om jämställdhet

Radio Ellen var det första programmet i sitt slag och handlade om kvinnor och jämställdhet. För det arbetet fick hon ta emot stora journalistpriset.

– Vi hade varit på förslag två gånger tidigare men stoppats av Hyland. Det tyckte jag var roligt och jag är inte förvånad.

Kurs om vart Kalmars kvinnor var

Radiojobbet har hon lämnat för länge sen, men inte berättandet. Just nu är hon aktuell som föreläsare i en kurs som handlar om historiens kvinnor i Kalmar. Den kursen kom till efter att hon läste personregistret i en bok som handlade just om Kalmars historia.

– Kasper, Knut, Bengt, Per, Henrik, Gösta och Olof och då och då står det Henning Lings änka. Då tänkte jag fanns det inga kvinnor i Kalmar?

– Det är dem jag hoppas att vi ska kunna hitta gemensamt under den här kursen. Liksom de välkända, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer