Effekterna av fluor i mjölk utreds

Uppdaterad
Publicerad

Att fluor i tandkräm fungerar för att förebygga hål i tänderna vet man sen tidigare. Men kan lite fluor i ett glas mjölk på kvällen också ge bättre tänder?

För att ta reda på det så har 360 tolv-åringar i fyra orter i Sydsverige har fått en speciell uppgift att utföra varje kväll under två års tid. Dom ska nämligen varje kväll dricka ett glas mjölk med lite fluor från en kapsel.

– Det smakar bara som vanlig mjölk, säger Filippa Högström i Färjestaden till SVT Smålandsnytt.

Men att just Filippa verkligen har fluor i sin kapsel kan hon inte vara säker på. För hälften av de totalt 360 ungdomarna som varje kväll dricker ett glas mjölk får bara vatten i sina kapslar.

– Vi vet inte vem som får vad säger Margareta Elfvin, tandläkare på folktandvården i Färjestad där Filippa hämtar sina kapslar.

Tanken med att ha två grupper, en som får fluor och som bara får lite vatten är att de ska kunna jämföras med varandra. Forskningen som leds av tandvårdshögskolan i Malmö ska ge svar på om fluor i mjölk som dricks får kariesförekomsten att minska och vad händer med bakterierna i munnen om man dricker mjölk med fluor?

– Att dricka fluor i så här små mängder som dom som får fluor i sin mjölk gör är helt ofarligt, menar Margareta Elfvin.

Dom fyra orter där de mjölkdrickande ungdomarna finns är Färjestaden, Alvesta, Halmstad och Sölvesborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fluoranvändandet

Mer i ämnet